2012-08-23

The Living Wonder

Assalamualaikum

Tiba-tiba tergerak nak menulis musim-musim raya ni. Adik aku accident motor masa bulan puasa hari tu kat Melaka. Alhamdulillah Allah masih panjangkan umur dia lagi, tak berapa teruk cuma tulang peha dia dislocate dari dari tulang pinggul. Pastu ade la retak sikit kat pinggang kot. 

3 minggu jugak dia tersadai kat hospital. Dalam tempoh 3 minggu tu jugak la mak ayah aku berulang alik hospital, jaga makan pakai dia. Nak terawih kat masjid pun tak sempat. Doctor bagi keluar hospital 4 hari before raya. Tak boleh jalan lagi pun, kene pakai wheelchair. 

Aku sampai rumah hari Sabtu, sehari sebelum raya. Sampai-sampai je, benda first yang aku buat (lepas salam peluk cium mak abah la) is pegi kat adik aku then....gelakkan kan dia hahahah. Itu amalan standard kitorang. Mak aku pun dah warning dia, "Kalau Fahmi tau ni, mesti die gelakkan kau dulu". Memang bukan dalam kamus kitorang la nak bermanja-manja adik beradik ni. Dulu masa aku kene gantung sekolah, abang-abang aku yang pick up aku kat asrama. Sampai-sampai je semua gelak kat aku straight. Hampeh wal hampes masing-masing haha.

Maka, aku pun take over la jaga adik aku ni, bagi mak abah aku rest pulak. Nak makan, senduk kan. Nak mandi, bawak pegi bathroom. Nak buang hajat pun nama aku jugak yang die jerit. Dalam tempoh 4,5 hari jaga dia ni, ade la jugak kadang-kadang tu terasa susah gak sebenarnya nak jaga orang ni. Baru 4,5 hari. 

Then, this particular thought came across me. How on earth did my mother manage to raise all of her children every single day, for more than 30 years now? There are 7 of us and masing-masing ada perangai sendiri. Unfathomable, unimaginable.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah..



p/s: Aku salahkan iklan-iklan raya yang sedih-sedih tu. 

2 comments:

Dewi Aja said...

Hello Admin!
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Post a Comment