2012-01-31

The Absolute Reminder

Salam


Have any of you gone through a near death experience? Aku ade lah beberapa kali sepanjang 23 tahun lebih nyawa yang Allah kurniakan kat aku ni. Hampir accident tu dah biasa tapi Alhamdulillah aku bukan jenis driver reckless (walaupun saman berderet).


22 January 2012. I will remember this date till the end of my life. On that day, aku pergi snorkeling + cliff diving kat Second Valley. Sebenarnya tu hari kedua berturut2 pegi situ sebab semalamnye pun dah belasah snorkeling kat situ jugak. Punya la hyper budak2 Adelaide ni time summer sampai sanggup pegi tempat sama 2 hari berturut (or rather punya la dah takde keje nak buat)


Second Valley was awesome. Tak banyak ikan macam kat Port Noarlunga but the corals, underwater caves are simply breath-taking, ala2 Sanctum gitu. First day pegi (21 Jan 2012), sampai sane dalam pukul 2 so tak dapat berendam lama sangat sebab air pasang dalam pukul 4 petang camtu. Air pasang = arus kuat, very very dangerous to go into the water. Hari tu dapat snorkel on the left side of the jetty je. Hence the decision to go again the next day sebab nak explore the right side of the jetty plak. 


22 January 2012. Sampai sana pukul 12. Long story cut short, we spent 2 hours+ explore belah kanan jetty tu. Nothing much, awesome corals and a huge starfish besar muke bukh hahahah. Sambung balik pegi belah kiri plak lepas rest + lunch. Air dah mule pasang siket2 tapi still safe. 


Tengah syok2 snorkel tiba2 ade satu lembaga hitam lalu betul2 sebelah Nazerul, ke Moharis entah. Ingatkan ape la, rupenye seal! Habis jakun semua kejar sebab tak pernah dapat tengok dekat2. Seal tu pulak menggedik dengan kitorang. Mula bertempek atas batu, bajet sunbathing la konon. Tengok kitorang terhegeh2 nak datang kat die. Pastu bile kitorang dah sampai, die masuk air balik, pusing2 360 darjah atas air tu. Entah ape die buat aku pun tak tau. Ape kau ingat ni renang berirama ke? Kutuk2 jugak, tapi aku still jakun sebab memang besar natang tu. Cume tak secomel yang aku bayangkan la. Hitam, pastu misai gold.


Cerita meleleh-leleh, tapi tak sampai lagi kat main point post ni. After 3 hours kot lepak2 kat dalam air tu, kitorang decide nak patah balik. Air pun dah pasang, arus kuat angin pun kuat. Somehow aku decide tak nak swim balik sebab satu aku dah penat. I'm not a strong swimmer, actually i'm don't even know how to swim. Main belasah je snorkeling tu. Kalau campak tengah2 laut takde snorkel mask, 99% aku karam straight tanpa dikesan. Satu lagi aku manusia yang punya zero level of tahan sejuk. Air laut kat Aussie ni memang always sejuk tak kisah la sekarang summer ke tak. Hari tu aku menggigil dah macam orang Parkinson pun ade. Risk analysis done, so aku decide nak jalan/hike je balik pegi jetty. Situ takde beach maka kene la panjat cliff yang agak steep. Orang lain dah start swim balik and tinggal aku sorang je lah yang gatal nak jalan. 


Jalan punye jalan, crap dah tak bole jalan. Sebab ade cave kat bawah, kire macam jadi gaung la. Nak tak nak, aku kene struggle turun balik kat air. Orang2 lain dah lepak kat batu across the cave tunggu aku (Aku tak tau camne korang nak picture tempat tu sebab aku baca balik ape yang aku tulis ni pun blank. Pape je lah hahaha).  


Sebelum masuk air tu aku dah tak sedap hati dah, sebab aku tau memang aku dah tak larat. Tapi nak tak nak kene la jugak. Kalau tak kene tinggal duduk dalam gua tu pulak nanti. Baca bismillah, aku terjun dalam air. I have probably about 50-60 metres to reach safety. And yeap the worst happened. About halfway nak sampai kat batu diorg lepak tu, ombak besar datang and air terus masuk dalam breathing piece mask aku. Selalunye kalau air masuk hembus balik kuat2 dah ok. Tapi yang ni aku terus tersedak, tertelan air banyak gile. My breath was cut short sebab air dah masuk dalam respiratory system.


Alhamdulillah otak aku masih clear lagi. Aku cabut mask tu and try to swim normally (free style). Too bad i've overestimated my own capability and stamina. Aku dapat 2,3 kuak je pastu terus pancit and started to sink. Aku memang tak reti float tapi dah moment genting macam tu try je la belasah kuak kaki tangan sedaya boleh. Tapi heh, bukannye timbul, makin tenggelam ade la hahaha.


Again, Alhamdulillah Azam perasan aku in trouble. Die dan Mukhlis terus swim datang kat aku. Ade la seminit dua jugak before diorang sampai and i'm really2 at my limit. Kalau kau tengok movie2 Hollywood, where all the drowning victim screaming for help, tu semua tipu.  Palsu belaka! You will never be able to shout when you're drowning, cause you wont be able to obtain enough air. Kalau air laut ye la, ade la berliter2 jugak aku telan. Yani cakap diorang semua jerit2 kat batu tu, "stay calm, don't panic" tapi haram ape pun aku tak denga hahaha.


Then came Nazerul. Those three helped me to get to safety. Time tu aku diperlakukan seperti bola. Kene pass sane, pass sini sebab diorang pun dah penat. Susah kot nak float sendiri pastu nak kene tampung berat aku lagi. Alhamdulillah aku selamat sampai kat batu where i can catch my breath. 


One thing about drowning, you're not only risking your life, but the life of those people who try to save you too. For that, i really2 want to thank Azam, Mukhlis and Nazerul. They took a big, huge fat risk nak selamatkan aku. 
Dengan izin Allah, hidup lagi aku hari ni. 


This won't stop me from snorkeling/swimming again tapi after that day, aku terus pegi belajar swimming dengan otai2 tersebut hahaha. Dah terhantuk baru nak terngadah. Sebelum ni kemain lagi terjun jetty la terjun cliff la. 


Kuasa Allah kan? Nak tarik nyawa kite anytime je. Hantar air masuk snorkel mask pun dah setel. Such a small, insignificant being, us human. That was an absolute reminder to me, from Him. Alhamdulillah....

























5 comments:

Anonymous said...

the lesson is...lain kali bawak swimming board! hahahaha (u know who i am) hahah

Penk said...

bawak pelampung tayar tu sudep hahahah

mangkuk statik said...

Ala lupa nak tulis dlm blog aku point paling penting yg kau tulis kat sini.Kalau orang lemas tak boleh jerit help. Oleh itu kawan2 kene watch each other.Nanti aku edit aku nyer.
Berkat kau start swim dgn bismillah.....fuhh. Lain kali boleh ngucap sekali trus sebagai langkah berjaga2.

Anonymous said...

.may god bless u n ur friends... there are ur truly friends.. Alhamdulillah u r safe n Allah still gave u a chance 2 leave in His world..Alhamdulillah.. :)

Penk said...

Thanks Anon ^-^ Alhamdulillah indeed

Post a Comment